Sestavljanje sanjskega kolesa: Specialized Enduro S-Works

Poglejte v zakulisje sestavljanja sanjskega kolesa

Ryan Palmer, bivši mehanik v seriji svetovnega pokala sestavi Specialized Enduro S-Works, na katerega je namestil samo najboljše komponente dosegljive na trgu in s tem uresničil vizijo "sanjskega kolesa".

Sestavljeno kolo odlikuje tehnologija brezžičnega upravljanja menjalnika SRAM AXS, katera skrbi tudi za nadzor potopne sedežne opore RS Reverb. Pogonski sklop sestavljajo Shimanove komponente iz družine XTR.

Odpri članek
  • 0

Sestavljanje sanjskega enduro kolesa: EVIL OFFERING

TOP video za inspiracijo pred sestavljanjem novega kolesa za sezono 2020.

V video posnetku Gee Milner sestavi svoje ultimativno enduro kolo - Evil Offering. Na kolo je namestil individualno izbrane komponente, ki jih je združil v zares sanjsko enduro MTB "mašino".

Bi za gradnjo kolesa izbral iste komponente, ali bi se odločil za druge znamke in modele komponent? Sporoči v komentarju spodaj ;)

Odpri članek
  • 0

Novi BAJK.SI

Dobrodošli v novo desetletje!

Spletni oglasnik BAJK.SI, ki je med kolesarji prisoten že od leta 2012 naprej, se je v začetku leta 2020 moderniziral in razširil svoje funkcionalnosti.

Med glavnimi novostmi bi radi izpostavili tako hitrejše in stabilnejše delovanje oglasnika, kot pa tudi dodatne spletne funkcije.

Obiskovalci lahko po novem poleg prodaje in nakupov rabljene kolesarske opreme na blogu prebirajo novosti in zanimivosti iz sveta kolesarstva, ter o novostih tudi debatirajo na forumu.

Med večjimi novostmi bi radi izpostavili tudi lastno spletno trgovino, kjer boste lahko hitro in enostavno naročevali novo kolesarsko opremo priznanih proizvajalcev.

Predloge in komentarje lahko napišete kar na forum: https://bajk.si/forum/tema/bajk-si-je-nadgrajen/

Odpri članek
  • 0

Kaj moramo paziti pri nakupu rabljenega kolesa?

Če nam primanjkuje denarja za nakup novega kolesa se običajno odločimo za nakup rabljenega. Ko si izberemo kolo, ki odgovarja našim zahtevam in finančnemu stanju, obvezno preverimo ceno novega kolesa ter cene podobnih koles na trgu rabljenih koles.Pred samim »skokom« v nakup od prodajalca obvezno zahtevamo originalni račun od nakupa kolesa!Pri nakupu rabljenega kolesa imamo velikokrat možnost, da lahko kupimo »mačka v žaklju«. Da bi se temu izognili je najbolje, da na ogled rabljenega kolesa s seboj vzamemo prijatelja, ki se na kolesa spozna. Če te možnosti nimamo, je najbolje, da pri ogledu kolesa sami preverimo naslednje točke:

OKVIR: če je le mogoče, ne kupujemo okvirja starejšega od 5 let. Pri tej starosti se materiali utrudijo, zato imamo posledično več možnosti, da okvir poči. Umazanija ter nalepke na kolesu nam lahko zakrijejo morebitne napake na okviru (vdolbine, razpoke…)

VZMETENJE: opravimo zunanji pregled stanja vzmetenja. Pozorni smo n…

Odpri članek
  • 0

Zaščitna oprema pri gorskem kolesarjenju

Mnogi novopečeni kolesarji imajo po nakupu svojega kolesa vprašanja kakšno zaščitno opremo kupiti glede na svoj stil vožnje in kolesa. V tem članku vam predstavljamo kakšna zaščitna oprema je primerna za vas!

Kros(XC)

Pri krosu je glavnega pomena teža zaščitne opreme. Omogočati nam mora neovirano gibanje, saj le tako izkoristimo svoje sposobnosti in kolo do maksimuma. Ker pri krosu ne izzivamo mej gravitacije ne potrebujemo toliko ščitnikov kot pri drugih vejah gorskega kolesarjenja. Večina kolesarjev se pri kros kolesu odloči le za zaščitno čelado, ki je odprtega tipa. Omogočati nam mora dobro zračenje, vendar ne na račun varnosti. Pri izbiri čelade naj bomo pozorni v prvi vrsti na to, da se čelada odlično prilega naši glavi, saj nas neprimerna oblika ali velikost le moti, kar posledično vodi v to, da čelada počiva na krmilu, kar izniči njen pomen. Poleg prileganja naši glavi naj nam bo faktor pri izbiri tudi teža, ter seveda cena.

Vsegorsko kolesarjenj…
Odpri članek
  • 0

Ultimativni vodič za čiščenje kolesa

Na tej strani si pristal/a, ker se zavedaš, da si tvoje kolo zasluži samo najboljše!

Čiščenje kolesa je lahko zelo enostavno opravilo, če le imamo primerno orodje. V tem članku vam bomo predstavili kako pravilno očistiti in zaščititi kolo tako, da bo le ta deloval kot nov tudi po več letih uporabe.

Čiščenje

Preden na kolo nanašamo čistila ga najprej operemo s tekočo vodo. Pozor, ne uporabljajte visokotlačnih čistilcev, saj lahko le ti škodujejo občutljivim komponentam, kot so vzmetenje in ležaji.

Ko odstranimo večinski del umazanije s tekočo vodo, se lotimo pogonskega sklopa. Uporabimo čistilo za verigo in zobnike Muc-Off Drivetrain Cleaner, ki ga nanesemo po verigi, zobnikih in menjalnikoma.

Čistilo pustimo učinkovati 4 – 5 minut, nato pa s ščetko za verigo in zobnike Muc-off CLAW BRUSH temeljito zdrgnemo kaseto, verigo in menjalnika. Če želimo pri čiščenju verige kar najboljši rezultat, lahko uporabimo napravo za čiščenje verige …

Odpri članek
  • 0

TOP 5 – nadgradenj MTB kolesa pod 50€

Kolesarska sezona 2020 se neustavljivo bliža, zato je pravi čas, da nadgradiš svoje kolo in se zapelješ v novo sezono hitreje in bolj suvereno kot kadarkoli do sedaj. Ekipa spletne trgovine OPTIBIKE in kolesarskega oglasnika bajk.si smo spodaj pripravili seznam TOP 5 nadgradenj tvojega kolesa za katere menimo, da bodo odločilno vplivale na boljše delovanje kolesa in tvoje počutje med divjanjem po gozdnih stezicah.

1.) Pnevmatike

Verjetno najbolj opazna nadgradnja tvojega kolesa. Pnevmatike so edini stik med tvojim kolesom in podlago, zato je še posebej pomembno da so kvalitetne in ustrezajo tvojemu slogu vožnje.

Pri OPTIBIKE priporočamo pnevmatike proizvajalca Maxxis, saj ponujajo najvišjo kvaliteto za zelo sprejemljivo ceno.

V kolikor nisi prepričan kateri model pnevmatike je pravi zate, priporočamo izbiro pnevmatike Maxxis High Roller II, saj velja za eno izmed najbolj uravnoteženih pnevmatik na trgu. To potrjuje tudi dejstvo, da je s …

Odpri članek
  • 0