Gorilla tape za tubeless

Objavljeno od Dejan, 8. Apr 2022 v Kolesa, oprema in komponente

Zdravo,

že leta uporabljam omenjeni trak za pripravo tubeless sistema. Sem pa čez vikend prvič poskušal trak odstraniti in popraviti, ker se je ob odstranjevanju izrabljene gume pojavil žleb iz Gorilla traku v kombinaciji s Stan's NoTube mlekom, preko katerega sem gumo le stežka odstranil. Ure in ure muke na vse možne načine ... No, ko sem uspel vse skupaj odpreti, sem ugotovil, da je odstranjevanje Gorilla traku grozna izkušnja. Sčasoma sem obupal ... pripravil površino tako, da je bila za silo ravna in enostavno prelepil še z enim slojem traka. Zanima me torej:

1. kako oz. s čim odstranite stari gorilla tape?
2. kaj uporabljate namesto tega (MucOff se zdi precej draga alternativa)?

LP, Dejan
Najlažje z izopropil alkoholom in staro zobno ščetko, ni druge. V majhno posodico (in v odprtem, zračenem prostoru) se nalije malo tega alkohola potem pa se z namočeno ščetko zdrgne zadeva dol, ter pobriše ostanke z čisto microfiber brisačko ali pa papirjem. Pomaga tudi, če se obroč malo zagreje, navaden fen je čisto dovolj. Drugače pa, ce obroč drži zrak, ni nobenega problema, tudi če je dodaten sloj traku oz. če ni površina popolnoma čista, ko se trak gor zalepi. 

Dt swissov trak je nekako najboljši po izkušnjah, mucoffov pa ne pretirano, se ne zalepi preveč dobro na obroč, pa še tanek je, se hitro predre in je (pre)drag! . Stans trak je tudi kr okej, je pa sicer bolj debel, tako da se standardna rola kar hitro porabi, pa še drag je. 

Problem z gorilla style trakovi je, poleg omenjenega, da se na njih zalepi guma po nekaj časa in, ko se menjuje gumo ali pa doliva sealant se lahko ob robovih drivne ali pa se zrine/odlepi do sredine pa potem skoz špice pušča. Z vsako opcijo nekako kompromis.

Gorrila trak je dober v primeru rabljenega obroča, ko nima več obroč perfektno površino ali pa ima kakšen majhen dent, ker so tile tubeless trakovi kr plastični oz. ne preveč raztegljivi se potem na takšnih mestih dvignejo in začnejo puščat, se pa ne zalepijo k gumi, torej lahko ostanejo več časa oz. z večimi menjavami gum brez, da bi bilo potrebno obroč ponovno polepit.

Nekak najcenejša varianta prav tubeless traku kar sem videl je bil giant-ov tubeless trak, take modre barve je, se dobro zalepi in je dodobra debel, po spominu je okol 6, 7e na rolo, je pa vprašanje če se sploh da kje dobit. 
Druga opcija pa je tak rjavo prozoren trak (zalepljen na veliko večino novih tubeless wheelsetov), ki se ponavadi pošlje poleg novih obročev in včasih z wheelseti tako,da če se vprašate v kakšni trgovini, če slučajno imajo ter če bi vam bili pripravljeni to prodat, vsi tile name brand so overpriced  po mojem mnenju (preko 20e na rolo :/ ). Drugač pa preko neta, če se naroči kje poceni ali pa mogoče malo večjo količina npr.: namesto 5 ali 10 m potem 50m traku, in potem to zadošča za par bajkov za tubeless polepit, za en obroč se porabi cca 1-1,5m traku če se gre enkrat okoli.


Upam da je to kaj pomagalo, 

Lp

Zelo izčrpno in uporabno, hvala! :) 

Dejan
Za komentiranje te objave se prosimo prijavite ali registrirajte
Samo prijavljeni uporabniki lahko odgovarjajo na teme.