Kaj vidite na gravel kolesih?

Objavljeno od Mirč, 23. Mar 2022 v Kolesa, oprema in komponente

Zdravo!

Eno resno vprašanje, čeprav se sliši zbadljivo :-) Kaj vidite zanimivega na gravel kolesih, da so tako popularna?

Zakaj ni za cesto bolj zanimiva prava specialka in za makedam (in še posebej gozdne poti) klasično XC kolo?

Nikakor se ne vidim, da bi se z cestno balanco in ozkimi gumami "lomil" po koreninah.
Razmišljam popolnoma enako. Že odkar sem prvič videl gravel kolo ... Prepričan sem bil, da jih ne bodo po svetu prodali niti "10", pa očitno gredo za med. Tudi jaz ne razumem, zakaj ... Ne najdem prave niše, kam bi ga vtaknil. Ne tič, ne miš. Zakaj torej, makadamkarji? V čem je čar? Mogoče bi samo moral probat ... ????
Verjetno s(m)o ciljna publika bolj cestni kolesarji. Sam se namreč nikakor ne vidim, da bi se z gorcem (ki ga nimam) prevažal po asfaltu, ki ga bo vsaka moja vožnja še vedno imela precej. Specialko vozim več kot dvajset let in letos sem si kupil nižji rang makadamkarja (grozno ime, mmg, odkar sem videl, da je po nemško Schotterrad, jim raje rečem šodrovci) predvsem za raziskovanje raznih neprometnih cest, kjer hitro naletiš na s specialko težko prevozen kos makadama. Pa za vzpone, kot so Rašica, Krim... po cesti/kolovozu, seveda. Pa za na dopust, kjer ne vem, kaj me čaka in kjer je taboljšega bicikla itak škoda.

Sicer sem ga komaj sprobal, ampak se strinjam, za čez korenine definitivno ni. Kljub temu, da na marsikaterega lahko daš 50 mm gume, kar je toliko, kot so imeli včasih gorci.
No ja.. Ampak ali ni potem morda bolj zanimiv treking kolo? Ozke gume, bolj prijazna geometrija, morda celo vzmetena vilica z 80mm hoda. Po mojem mnenju veliko bolj primerno za makedam kot gravel bike.

Vsak po svoje pravijo :-))
Meni osebno najbolj paše pozicija,geometrija cestnega kolesa,zato gravel kolo za po makadamu. Plus nobenega “pumpanja” ko se dvigneš iz sedeža,lepo togo vse.. Poizkusi enkrat,boš najbolje razumel ????
Prihajam iz sveta gorskega kolesarjenja in po duši bom vedno gorski kolesar. Kljub temu, če bi lahko imel le en kolo, bi imel svoje gravel kolo.
Z gravel kolesom grem prav tako po poteh za katere kolo ni bilo namenjeno, saj široke gume in aluminjast okvir zmorejo veliko več kot si bi mislil. Pomankanje vzmetenja na gorskih poteh doda element tehnične zahtevnosti, kar mi naredi vožnjo bolj zabavno.
Po makedamu pa treking kolo ne dohaja gravel kolesa.

Za komentiranje te objave se prosimo prijavite ali registrirajte
Samo prijavljeni uporabniki lahko odgovarjajo na teme.