Kakšen tlak vozite v pnevmatikah?

Objavljeno od Canyon, 12. Aug 2022 v Kolesarska tabla

Kakšen tlak uporabljate v MTB pnevmatikah? Težko se odločim med nižjim tlakom, ki omogoča udobnejšo vožnjo, ampak posledično tudi zahteva precej več truda na pedalih za enako hitrost in obratno..

Morda višji tlak za vspon in potem malo spustiti pred spustom?
, urejeno od Dejan na 14. Aug 2022


Ti odgovorim jaz, ker vidim, da je še prazno ... ;) Mogoče tudi zato, ker je težko odgovoriti splošno na to vprašanje. Zelo veliko parametrov lahko upoštevaš, npr. kaj voziš (teren in podlaga), kakšno kolo voziš (trdak/fullsuss), kakšna je tvoja teža (v polni bojni opremi) in teža kolesa, širina in vrsta pnevmatike, ali uporabljaš tudi vstavke (inserte), itn. 

Ti povem za svoj primer: imam cca. 86 kg + oprema in nahrbtnik cca. 6-7 kg, e-bike ima cca. 25 kg. Torej osnova je okoli 115-120 kg. V glavnem vozim obalne traile s precej slabo podlago in ostrim kamenjem, zato uporabljam insert v zadnjem (trail/enduro) plašču (27.5/2.6-2.8). Zdaj pa tlaki: pozimi pustim malo mehkejše: prednja 22-24 psi, zadnja=prednja + 2-3 psi. Poleti prednja 24-26 psi, zadnja 27-30 psi. Odločam se tudi preden grem in prilagodim vrsti terena. Ne menjam pa tlaka med furo, čeprav imam merilec vedno pri sebi. 

Tako... Osnova je. Malo si poišči še na netu, recimo gmbn ima polno uporabnih video-vodičev in nasvetov. Pa eksperimentiraj malo in si boš sam našel optimalne nastavitve. 


Se podpišem pod Dejanov zapis. Okvirne tlake ti je napisal, potem pa šteje samo še testiranje. 

Moja izkušnja je sicer taka, da raje vozim nižji tlak - je pa res, da furam trdaka in je še toliko bolj pozna odobje zaradi mehkejše gume..

Je pa smiselno ob nižjem tlaku imeti tudi tubless + cushcore, sicer hitro presekaš gumo.. :)
Živjo.

Jaz imam na enduro kolesu spredaj 1,5 bar. Zadaj 2 bar. To je s cushcore. Sem probal 2,5 bar zadaj brez cushcore in je šla prvi dan zadnja feltna. Ne priporočam (not fun) če voziš kaj drugega kot flow.

Na električnem all mountain kolesu imam 2 bar spredaj in 2,5 bar zadaj. Oboje z zračnicami pa mi je kar ok razmerje med oprijemom in kotalno upornostjo.

Najbolje je če imaš kakšen trailm ki ga največ furaš in poznaš potem pa greš malo testirat kaj pomeni če imaš spredaj 1,5 1,7 ali 2 bar. Tko boš najbol videl kaj ti ustreza.

LP
Mondraker Summum 15.5kg
Jaz 70kg
Scwalbe Magic Marry 27,5x2,4 bike park tubeless brez inserta
3 leta furam po vseh bajk parkih v Sloveniji na 28psi spredaj in zadaj, brez problema. Od flow prog do rock garden prog.
Če nisi pro, po mojem zgubljanje pol dneva v štimanju tlaka je brez veze. Just send it!
Za komentiranje te objave se prosimo prijavite ali registrirajte
Samo prijavljeni uporabniki lahko odgovarjajo na teme.