Kaseta na trenažerju

Objavljeno od rtmktl, 18. Sep 2022 v Kolesarska tabla

Prosil bi za eno kratko pomoč. Imam kolo Cube Nuroad race 2020 in Tacx neo 2T trenažer. Na kolesu imam originalno zadnjo kaseto (Shimano 105), katera je bila na kolesu ob nakupu (11 prestav), na Neotu pa imam prav tako 11 redno Shimano 105. Na kolesu mi v vse prestave prestavlja zelo lepo, ko pa imam kolo na trenažerju pa na primer na najmanjši verižnik sploh ne morem prestaviti, ena prestava vmes pa mi preskoči (ko dam iz tretje v četrto samo ropota v tretji, ko prestavim še eno naprej pa potem prestavi v peto). Prestave vmes se mi zdijo tudi glasne (torej veriga ne teče povsem tako kot bi morala). Kaj bi lahko bila težava, da na trenažerju prestave ne delajo tako kot na kolesu, kljub temu da je v obeh primerih kaseta Shimano 105 z 11 prestavami. Ali bi moral zadnji menjalnik nastavljati, ko menjam kolo/trenažer (zelo nepraktično). Ali je morda problem v kaseti na trenažerju?
, urejeno od blaz na 19. Sep 2022

nastavis spodnji in zgornji limit (limit screws) na zadnjem menjalniku (rear derailleur)  in potem naredis indeksacijo (zategovanje zajle) ... na YT imas polno videov na to temo // to bo 99% resilo tvoje probleme

lp


To vem da lahko naredim, a sploh v teh mesecih sedaj pogosto menjam kolo in trenažer. Torej če je lepo sem zunaj, če ni sem na trenažerju. Kar pomeni, da bi moral vedno to nastavljati, kar pa ne pride v upoštev. Pričakoval bi, da če je kaseta isto redna na kolesu kot na trenažerju, da ne bi smelo biti problemov.
Zdravo.
Težava je v tem, da kaseti na kolesu in na trenazerju nista na enakih pozicijah.
Ja, lahko bi vsakič, ko predstaviš, nastavljal prestave, a kot že sam ugotavljas to ni praktično.
Nekako moraš uskladiti pozicijo obeh kaset. Če imaš Shimano zadnjo pesto, lahko predstavljaš pozicijo osi levo in desno - odtegnes ležaje in jih predstaviš za malo levo/desno. Potem pa preveriš, če ti prestave na trenazerju delajo ok. Ponavljaš tako dolgo, da bodo prestave na trenazerju delale BP in jih potem nastaviš se na kolesu. Je pa to zamuden in kar tečen način. Lahko pa pogledaš tudi na trenazerju, če ima kak način.

Za komentiranje te objave se prosimo prijavite ali registrirajte
Samo prijavljeni uporabniki lahko odgovarjajo na teme.