Nakup električnega ali klasičnega MTB kolesa?

Objavljeno od Jakše, 20. Aug 2022 v Kolesarska tabla

Pozdravljeni!

Ob koncu kolesarske sezone razmišljam o prodaji starega "trdorepca" in nakupu novega MTB kolesa. Letošnje poletje sem imel priložnost najeti in preizkusiti prednje vzmeteno električno kolo in moram reči, da me je kar malo zasvojil.

Sem tip kolesarja, ki uživa predvsem v vožnji navzdol, tako da me močno mika, da se za naslednjo sezono odločim kar za električnega, saj si tako odprem marsikateri spust več :)

Če je tukaj gor kdo, ki vozi e-MTB se priporočam za feedback ali je zadovoljen, da je prešaltal na elektriko. Cena kolesa je namreč bistveno dražja kot klasičen MTB, minus pa je tudi večja teža in potreba po stalnem polnjenju baterije.

Nevem kaj čem.... :)
ko sprobas si okužen, po 2-3 letih “psihičnega mučenja” pravkar zamenjal mtb za e-mtb 
Tudi jaz imam precej podobno mišlenje - zelo uživam predvsem v spustih, ne pa toliko v naporih, ko pedaliram navzgor.

Mislim, sej ne da sem lenuh in da se mi ne da, ampak mi je všeč pri elektriki, da lahko za isto količino "švicanja" prevozim bistveno več kilometrov, zabavnih spustov (in tudi vzponov)...
Živjo.

Jaz sem lani jeseni kupil ebike in od takrat se vozim samo še s tem kadar je treba kaj poganjat. Navadno kolo imam samo še za v parke kjer pelje gor žičnica.

Z ebikom ko vidim kakšen hud klanec mi je izziv da ga speljem, včasih grem probat 2x ali 3x. Z navadnim pa sem se vedno mentalno pripravljal na napor oz. rinjenje kolesa. Prav tako z električnim kar vozim in raziskujem nove poti, v moji okolici sem v zadnjem letu prevozil toliko novih poti kot prej v 5 letih ne, zato ker z električnim kar greš. Z navadnim pa vedno malo računaš koliko si utrujen in koliko je še do doma/avta. Z električnim pa gledaš malo baterijo.

Mal v številkah. Z ebike si 2-2,5x hitrejši v klance gor. Po klancih dol gre pa enako kot navaden, težo se čuti edino ko je treba kakšen jump fejst boostat da preskočiš, pa še to se hitro navadiš. 630Wh baterija ti zdrži okoli 1500 višinskih metrov, po ravnem pa se skor ne prazni saj ni težko poganjat tistih 25 km/h do kolikor pomaga motor. Jaz sedaj delam furce vsaj 2x daljše kot prej. Kjer sem prej šel po trailih 4x grem sedaj 7x brez pomisleka in še večkrat grem ker je bolj zabavno.

Če se odločiš za nakup ebike, predlagam polnovzmeteno če se voziš bolj po hosti.

Evo mislim da sem se dost razpisal.

LP
Klasika! Tudi jaz bom nabavil novi MTB in bom vzel navadnega. Če bom kdaj vzel električnega ga bom takrat ko bom v penziji prej ne. Večkrat sem poslušal kako se da z električnemu kolesu več naredit no jaz sem jim dokazal pa nasprotno! So obrnili malo pod vrhom,ko jim je zmanjkalo baterije jaz pa s svojo mocjo 150km,2800 višincev pa je bilo še malo,res malo rezerve. Pa nisem športnik.
Živijo.

Marko čestitam za tak dosežek. Imaš mogoče kakšno sled (Strava, Komoot, SportsTracker, Ride with GPS) omenjene ture?

Glede na to da si (predvidevam, da z MTB) prevozil več višincev in "samo" 40km manj kot je 9. etapa Tour de France (Stage 9 - Aigle > Châtel Les Portes du Soleil - Tour de France 2022 (letour.fr)) pa niti športnik nisi, bi bilo res zanimivo videt kakšen dokaz tega super dosežka.

Če lahko razkriješ me zanima še kakšna kolesa vozijo tvoji kolegi/ce na emtb da naredijo skoraj 2800 višincev z baterijo. Namreč jaz bi tudi rad tako kolo.

Hvala
LP
, urejeno od Marko na 5. Sep 2022

Tole je slika s Suunta.Ono,ki sem jo omenil pa morem še prenesti na aplikacijo ampak mi zaradi menjave tel.ni uspelo. Te ture sem delal sam,kolegi z elektriko so na lažjih turah obupali.

Prenesi 20220905_183_42.pdf
Hvala za sliko. In čestitam za tako lepo turo.

LP
, urejeno od Marko na 7. Sep 2022
, urejeno od BAJK.SI | administracija na 7. Sep 2022

[ODSTRANJENA NEPRIMERNA VSEBINA]

No, jaz pa od nekoga od vas, ki boste prešaltali na elektriko, kupim kolo, ki vam bo ostajalo doma. Pogoj: dobro ohranjen karbonski trdak z dvema šajbama na gonilki. 
Sem imel prej navadni MTB, zdej dobro leto pa imam Scott Genius e-Ride 920 MY2021.
Izjemno zadovoljen in dvomim, da bom kdaj zamenjal. E-bajk je res game changer.

To je nekak tako, ko preklopiš na avtomatski menjalnik v avtu ne boš več kupil avta z ročnim menjalnikom...

Jaz osebno grem velikokrat več na bajk, švicam enako. Maš itak moči asistence in delaš kokr sam želiš.
tudi jaz se odločam za nakup in me zanima če kdo pozna kolesa Crussis. Se mi zdi, da so cenovno kar ugodna. Prosim za mnenja
Moja idealna garaža sta minimalno 2 kolesa. Eden je električen fully, drugi pa klasičen freeride / downhill za nabijanje po bajk parkih :)

Je pa elektrika top. Tako kot je nekdo napisal zgoraj, ko enkrat probaš greš težko nazaj.
Klasika,elektrika je samo za potuho.
Nekdo je napisal da je z elektiko več na kolesu kot prej. Se pravi ni problem v času,če olepšam bi rekel v pomanjkanju volje do kolesarjenja. Pri meni sta samo dve opciji:če imam čas kolesarim,če ga nimam ne kolesarim. V primeru da ga nimam pa ne pomaga niti elektrika.
, urejeno od Dejan na 25. Oct 2022

Ne bo držalo. Tudi jaz imam oba: e-bike trail in navadnega enduro. E-bike uporabljam večkrat, ker imam zelo redko toliko časa, da bi z navadnim naredil kaj pametnega (v uri in pol). Posebej pozimi, ko so popoldnevi kratki. Tudi čez vikend je z malim otrokom bolj malo prostega časa za epske kolesarske podvige ... S tem pa naredim konkreten vzpon, okoli 1000 višincev in okoli 30 dolžincev. Z navadnim bi se v tem času šele povzpel na vrh do traila. Druga zadeva je, da imam pozimi hitro polne sinuse, z e-bikom pa se malo prišparam v hrib in malo manj prešvican začnem spust. Kar se potuhe tiče, sem bil pa podobnega mnenja, dokler nisem začel konkretne vzpone z e-bikom delat. Take, ki jih prej niti povohal nisem ... Zdaj mi jih je izziv splezat, pa niti malo manj zmatran ne pridem na vrh, kot če grem malo bolj naokoli z navadnim. Prevedeno: sam si doziram napor ... Včasih mi je tudi z e-bikom za past po tleh od utrujenosti; ko si tako sam želim. Vsako recimo peto furo pa naredim z navadnim, ko imam malo več časa ... Volja je pa vedno - za eno ali drugo. V volji ni (bil) nikoli problem. Če bi mogel/utegnil, bi fural vsaj vsak drugi dan. ;)

ZDejanom se popolnoma strinjam,tudi meni so izziv stezice ,ki jih drugače nebi nikoli vozil ,mogoče nosil,tudi nosim ga tam do pol ure,
So pa stroški vzdrževanja precej višji
Za komentiranje te objave se prosimo prijavite ali registrirajte
Samo prijavljeni uporabniki lahko odgovarjajo na teme.