Pogoji poslovanja

Spletni portal www.bajk.si upravlja podjetje OPTIBIKE, poslovno svetovanje, Luka Pleško s.p.,  ponudnik storitev elektronskega poslovanja (v nadaljevanju »ponudnik«).

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje oglasnika, spletne trgovine, foruma, bloga, pravice in dolžnosti uporabnika in kupca, ter poslovno razmerje med ponudnikom, uporabnikom in kupcem.

Splošni pogoji poslovanja so razdeljeni v tri kategorije:

 1. Splošni pogoji delovanja spletnega portala.
 2. Pogoji vezani na delovanje oglasnika.
 3. Pogoji vezani na delovanje spletne trgovine.

Za dodatne informacije smo na voljo preko e-mail naslova info@bajk.si.

Splošni pogoji delovanja spletnega portala

Spletni portal www.bajk.si nudi uporabnikom branje in objavo malih oglasov, kupovanje v spletni trgovini, sodelovanje v razpravah na forumu in branje bloga.

Definicija sodelujočih oseb:

Ponudnik predstavlja spletno stran www.bajk.si in podjetje OPTIBIKE Luka Pleško S.P., katero upravlja spletno mesto.

Uporabnik predstavlja obiskovalca kateri uporablja funkcionalnosti spletne strani.

Kupec predstavlja uporabnika, kateri obišče spletno trgovino, katera se nahaja na domeni www.bajk.si/trgovina in pripadajočih podstraneh z namenom pregledovanja ponudbe iz spletne trgovine ali namenom nakupa izdelkov v spletni trgovini.

Odgovornost

Uporabnik se zavezuje, da bo informacije in gradiva videna na spletni strani www.bajk.si uporabljal na lastno odgovornost.

Uporaba strojne in programske opreme ter varnost:

Ponudnik ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi s poškodbami uporabnikove strojne ali programske opreme (vključno z virusi), ki bi bile posledica uporabe ponudnikove spletne strani.

Ponudnik se zavezuje, da bo redno in skrbno posodabljal programsko opremo spletne aplikacije, ki omogoča delovanje strani.

Naloga uporabnika je, da skrbno izbere varno in močno geslo, ki varuje uporabnikov račun registriran na ponudnikovi strani. Na strani uporabnika je, da bo uporabnik pravilno vpisal e-mail naslov na katerega ponudnik kasneje pošlje prijavne podatke in sporočila, ki so pomembna za delovanje spletne strani.

Ponudnik ne garantira nemoteno delovanje strani, niti ne prevzema odgovornosti za škodo, ki bi bila s tem povzročena.

Varovanje osebnih podatkov

Ponudnik se zavezuje k časovno neomejenemu varovanju osebnih podatkov svojih uporabnikov.

Za več informacij in dejanja glede podatkov, ki jih shranjujemo obiščite stran varovanje zasebnosti na www.bajk.si.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo preko elektronske pošte na: info@bajk.si. Pridržujemo si pravico do urejanja, dodajanja ali brisanja pravil in pogojev uporabe brez predhodnega obvestila!

Pogoji vezani na delovanje oglasnika

Ponudnik nudi uporabniku objavo in branje kolesarskih malih oglasov.

Ponudnik ne jamči za resničnost vpisanih oglasov, niti vpisanih podatkov s strani uporabnikov in ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z nakupom, menjavo ali prodajo preko oglasnika.

Vsak dogovor preko oglasnika www.bajk.si, je izključno dogovor med dvema uporabnikoma in ne prenaša nobene odgovornosti na ponudnika.

Oglasnik www.bajk.si je odprtega tipa, kar pomeni, da lahko do podatkov objavljenih v oglasih dostopa vsak, ki ima dostop do interneta. Posledično velja tako za uporabnika, kot ponudnika, da se strinjata z javno objavo podatkov vpisanih tekom objave oglasa, razen takrat, ko je to izrecno navedeno drugače.

Določila glede delovanja oglasnika

Ponudnik omogoča objavo oglasov za rok 90 dni od datuma vpisa, vendarle se ne zavezuje, da bodo bili oglasi zagotovo objavljeni za omenjen rok trajanja.

Ponudnik lahko brez obvestila uporabniku njegov oglas odstrani, uredi, razčleni, ali podaljša v odvisnosti od okoliščin objave ali morebitnega kršenja pravil.

Pravico do urejanja oglasov si ponudnik razlaga kot popolno ali delno spremembo vpisanega oglasa, kar pomeni delno ali popolno dodajanje ali brisanje besedila, ter dodajanje ali brisanje medijskega gradiva.

Določila glede objave oglasov

Uporabnik se zavezuje, da ne bo objavljal zavajajočih oglasov, komercialnih oglasov, ali oglasov ki niso povezani s kolesarstvom.

Z uporabo funkcionalnosti oglasnika se uporabnik zavezuje, da so vpisani podatki s strani uporabnika strani resnični.

Uporabnik se zavezuje, da bo oglase objavljal v čitljivem slovenskem jeziku.

Ponudnik uporabniku pri vpisu oglasa omogoča dodajanje fotografij, za katere se uporabnik strinja, da so njegova avtorska lasti, ali pa da ima za uporabo fotografij pisno dovoljenje avtorja.

Ponudnik ne odgovarja za vnesena gradiva (besedilna in multimedijska), ki jih je prejel v dobri veri s strani uporabnika, saj se uporabnik zavezuje, da ima za omenjena gradiva pisno dovoljenje avtorja oziroma so gradiva njegova last. Kakršna koli odgovornost vezana na objavljena gradiva se prenaša direktno na uporabnika, ki je gradiva objavil.

Uporabnik se strinja, da lahko ponudnik uporablja v oglase vpisane podatke ter gradiva v namene prikaza in promoviranja spletne strani www.bajk.si.

Pogoji vezani na delovanje spletne trgovine

Pogoji poslovanja določeni v tem poglavju so vezani izključno na delovanje spletne trgovine in razmerje med ponudnikom in kupcem.

Kupec je definiran kot uporabnik, kateri obišče spletno trgovino z namenom pregledovanja ponudbe iz spletne trgovine ali namenom nakupa izdelkov v spletni trgovini.

Spletna trgovina www.bajk.si (v nadaljevanju »spletna trgovina«) predstavlja vse strani objavljene na domeni www.bajk.si/trgovina in pripadajočih podstraneh.

Elementi spletne trgovine www.bajk.si se lahko nahajajo tudi drugih straneh spletnega mesta www.bajk.si v obliki različnih oglasnih pasic in seznamov izdelkov, pri čemer je vedno jasno označeno da gre za spletno trgovino in ne oglasnik. Končni koraki nakupa se vedno zaključijo na podstraneh spletne trgovine.

Splošni pogoji spletne trgovine www.bajk.si so sestavljeni v skladu s predpisi s področja varstva potrošnikov (ZVPot-UPB2) in na podlagi priporočil Gospodarske zbornice Slovenije.

Spletno trgovino www.bajk.si upravlja podjetje OPTIBIKE, poslovno svetovanje, Luka Pleško s.p.,  ponudnik storitev elektronskega poslovanja (v nadaljevanju »ponudnik«).

Splošni pogoji poslovanja obravnavajo delovanje spletne trgovine, pravice in dolžnosti kupca, ter poslovno razmerje med ponudnikom kupcem.

Ponudba izdelkov

Zaradi narave spletne prodaje se ponudba spletne trgovine www.bajk.si posodablja hitro in pogosto. Ponudnik bo naročeno blago (ki je na zalogi) dostavil kupcu v dogovorjenem roku (od 1 do 3 delovnih dneh) preko pogodbenega partnerja (Pošta Slovenije). V primeru, da blaga ponudnik nima na zalogi v lastnem skladišču in ima navedeno, da je blago na zalogi pri dobavitelju bo kupcu blago dostavil v okvirno 3 do 9 delovnih dneh.

V primeru, da blaga ni mogoče dostaviti v dogovorjenem roku bo ponudnik kupca obvestil o nastali situaciji kakor hitro bo mogoče in mu ponudil alternativno možnost, ali odstop od nakupa in morebitno povrnitev že nakazane kupnine.

Nekatere slike so lahko simbolične in ne odražajo vedno v celoti dejanskega stanja izdelka. Dopuščamo možnost nenamerne človeške napake pri vnosi podatkov (fotografije, opis ali cena). V primeru neskladja podatkov v spletni trgovini in dejanskih podatkov, ki nam jih posreduje dobavitelj kupcu ponujamo razumno rešitev – odstop od nakupa brez dodatnih pojasnil.

Prav tako si ponudnik pridržuje pravico do odstopa od prodaje v primeru nenamerne napake pri vnosu informacij.

Sklenitev in potrditev nakupa

Ponudba v spletni trgovini www.bajk.si predstavlja zgolj informativno ponudbo. Zavezujoče razmerje med ponudnikom in kupcem je sklenjeno šele v trenutku, ko ponudnik naročilo potrdi.

Do potrditve naročila si ponudnik pridržuje pravico, da brez obrazložitve naročilo zavrne.

Koraki za sklenitev in potrditev nakupa:

Na strani izdelka kupec klikne na povezavo ali gumb “Dodaj v košarico” in nadaljuje na podstran »košarica«. Kupec lahko nakup nadaljuje direktno z obiskom strani »zaključek nakupa«.

Z vpisom vseh obveznih podatkov kupec odda naročilo s klikom na gumb ali povezavo »Oddaj naročilo«.

Po oddanem naročilu ponudnik pošlje kupcu avtomatsko informativno sporočilo (e-mail ali SMS), da je naročilo sprejel. V nadaljevanju ponudnik preveri, ali so izdelki iz naročila na zalogi oziroma dobavljivi.

Ponudnik nakup potrdi s sporočilom (e-mail ali SMS), kateri potrjuje, da so vsi izdelki dobavljivi in da bodo odposlani v najkrajšem možnem času.

Naročilo je zaključeno, ko ponudnik kupcu sporočili (e-mail / SMS), da je izdelke oddal v dostavo.

Nakup je sklenjen, ko kupec izdelke prevzeme s strani pogodbenega dostavljavca (Pošta Slovenije).

Načini plačila

 1. Plačilo po povzetju (ob dostavi)

Pri plačilu po povzetju plačate naročene izdelka takrat, ko vam jih dostavljavec prinese na dom.

 • Preko sistema PayPal

Naročene izdelke plačate vnaprej preko varnega elektronskega sistema za plačevanje PayPal.

 • Plačilo s kreditno kartico

Preko plačilnega sistema lahko naročeno blago varno plačate s podprtimi kreditnimi karticami.

 • Z vnaprejšnjim nakazilom na transakcijski račun ponudnika preko UPN naloga

Po zaključenem naročilu boste prejeli podatke o našem bančnem računu in navodila za plačilo naročenega blaga. Naročene izdelke bomo poslali takrat, ko bo nakazilo prispelo na naš bančni račun.

Cene

Vse cene v spletni trgovini so navedene v evrih in ne vsebujejo DDV (ponudnik ni davčni zavezanec).

Cene navedene v spletni trgovini ne vsebujejo stroškov dostave.

Redne cene so običajno priporočene prodajne cene, ki nam jih določa proizvajalec ali dobavitelj. Cene veljajo ob trenutku prodaje in nimajo v naprej določene veljavnosti. Kljub izrednim naporom, da bi zagotovili najbolj posodobljene in točne podatke se lahko zgodi, da je cena navedena ob izdelku napačna.

V primeru napačno navedene cene, ali pa v primeru, da se cena spremeni med obdelavo naročila ponudnik kupcu omogoča odstop od nakupa, hkrati pa se bo potrudil, da kupcu ponudi rešitev, ki bo bila ustrezna tako ponudniku kot kupcu.

Pravica do odstopa od nakupa

Kupec ima pravico, da v 14-ih dneh od dne prevzema naročenih izdelkov ponudniku na elektronski naslov info@bajk.si sporoči, da odstopa od kupoprodajne pogodbe, pri čemer mu ni potrebno navesti razloga za njegovo odločitev. Stroške za vračilo izdelkov prevzema ponudnik.

Izdelka po 15-h dneh od nakupa ni mogoče vrniti brez utemeljenega razloga. Kupljene izdelke mora kupec vrniti trgovcu najkasneje v 30-ih dneh od dne oddane izjave o odstopu od nakupa. Kupljene izdelke je potrebno vrniti prodajalcu nepoškodovane, v originalni embalaži in v nespremenjeni količini.

Če je poštni paket, s katerim je kupec prejel naročene izdelke, fizično poškodovan, če v njem manjka vsebina ali če kaže znake odprtja, mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije.

Za vrnjene izdelke ponudnik kupcu takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu vrne vplačani znesek oziroma koriščeni darilni bon, morebitne koriščene promocijske kode in drugi popusti pa se kupcu ne vrnejo. Vračilo vplačanega zneska izvrši ponudnik na osebni oziroma transakcijski račun kupca.

Pošiljk z odkupnino ne sprejemamo. Vračilu obvezno priložite kopijo originalnega računa, ter vaše podatke za nakazilo kupnine.

Garancija

Vsi izdelki, ki so na prodaj v spletni trgovini www.bajk.si imajo vsaj eno letno garancijo (razen če je označeno drugače).  Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil in pogojev, ki jih predpisuje proizvajalec ter ob predložitvi računa.

Kupec lahko garancijo uveljavlja pri prodajalcu ali pa neposredno pri proizvajalcu izdelka ali njegovem pooblaščenem servisu. Garancijo lahko kupec uveljavlja z garancijskim listom ali računom.

Proizvajalec oz. njegov pooblaščeni servis je dolžan garancijsko popravilo opraviti v 45-ih dneh od dne prejema izdelka v popravilo, sicer pa izdelek zamenjati z drugim, enakovrednim izdelkom v brezhibnem stanju.

Dostava

Navedeni podatki veljajo za dostavo na območju republike Slovenije. Dostavo izven Slovenije ponudnik ne omogoča brez predhodnega dogovora preko e-pošte info@bajk.si.

Ponudnik bo naročeno blago (ki je na zalogi) dostavil kupcu v dogovorjenem roku (od 1 od 9 delovnih dni) preko pogodbenega partnerja (Pošta Slovenije).

Dostava je možna od ponedeljka do petka. V primeru, da vas ne bo doma, vas paket čaka na pošti še 10 dni. V kolikor niste prejeli paketa oziroma obvestila v poštni nabiralnik, najprej preverite na vaši pošti, če je vaš paket pri njih.

Za nakupe v skupni vrednosti do 50€ stranki zaračunamo tudi 2,90€ poštnine. Pri nakupu v vrednosti 50,00€ in več je poštnina brezplačna.

V primeru, da kupcu artikla zaradi zunanjih vzrokov ne moremo dostaviti v predvidenem dobavnem roku ponujamo kupcu možnost vračila kupnine (če je kupec artikel že plačal) oziroma ponujamo možnost odstopa od nakupa brez dodatnih pojasnil.

Varovanje osebnih podatkov

Ponudnik se zavezuje k časovno neomejenemu varovanju osebnih podatkov svojih kupcev. Ponudnik za nedoločen čas hrani pridobljene podatke v spletni trgovini www.bajk.si.

Osebni podatki bodo bili uporabljeni izključno samo za potrebe izpolnitve naročila in za potrebe obveščanja o novostih in ugodnostih blagovnih znamk, ki jih ponudnik zastopa. Podatki od kupca v nobenem primeru ne bodo predani nepooblaščenim osebam.

Za varstvo svojih osebnih podatkov je prav tako odgovoren tudi kupec sam in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega uporabniškega računa z močnim geslom in ustrezno programsko (protivirusno) zaščito elektronskih naprav s katerimi dostopa do ponudnikove spletne trgovine.

Za več informacij in dejanja glede podatkov, ki jih shranjujemo obiščite stran varovanje zasebnosti na www.bajk.si.

Komunikacija

Ponudnik po s kupcem stopil v stik le v primeru, da kupec to izrecno dovoljuje. Elektronska sporočila imajo naslednje lastnosti:

 • oglasna sporočila bodo jasno označena kot komercialna sporočila
 • pošiljatelj bo jasno razviden
 • jasno bo predstavljen način, kako kupec odstopi od prejemanja oglasnih sporočil
 • zahtevo kupca, da si ne želi več prejemati oglasnih sporočil bo ponudnik izrecno spoštoval

Odgovornost

Ponudnik se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni v njegovi spletni trgovini, vendar se lahko lastnosti izdelkov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe pravočasno popraviti podatkov, ki so objavljeni v spletni trgovini.

V takem primeru bo ponudnik kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od naročila ali spremembo naročila.

Čeprav se ponudnik trudi zagotoviti natančne fotografije izdelkov, ki so naprodaj v spletni trgovini, je potrebno vse fotografije jemati kot simbolične.

Fotografije ne zagotavljajo lastnosti izdelka.

Ponudnik od trenutka oddaje pošiljke z naročenimi izdelki na pošto dalje ne odgovarja za primere, ko pride do fizičnih poškodb, uničenja ali izgube pošiljke, kakor tudi ne, če pride do manjka vsebine v pošiljki ali če pošiljka kaže znake odprtja.

V navedenih primerih mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije. V primeru poškodovanja pošiljke to stori tako, da pošiljko prinese na najbližjo pošto v enakem stanju, kot ga je prejel, ne da bi karkoli dodal ali odstranil, ter izpolni reklamacijski zapisnik.

Ponudnik bo skupaj s Pošto Slovenije poskrbel, da bo reklamacija rešena v najkrajšem možnem času.

Ponudnik si pridržuje pravico, da pogoje poslovanja spremeni kadarkoli in na kakršenkoli način, ne glede na razlog in brez predhodnega opozorila.

Pritožbe in spori

Ponudnik spoštuje obstoječo in veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, uporabnik lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti.

Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@bajk.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

Ponudnik se prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.