Zaščitna oprema pri gorskem kolesarjenju

Mnogi novopečeni kolesarji imajo po nakupu svojega kolesa vprašanja kakšno zaščitno opremo kupiti glede na svoj stil vožnje in kolesa. V tem članku vam predstavljamo kakšna zaščitna oprema je primerna za vas!

Kros(XC)

Pri krosu je glavnega pomena teža zaščitne opreme. Omogočati nam mora neovirano gibanje, saj le tako izkoristimo svoje sposobnosti in kolo do maksimuma. Ker pri krosu ne izzivamo mej gravitacije ne potrebujemo toliko ščitnikov kot pri drugih vejah gorskega kolesarjenja. Večina kolesarjev se pri kros kolesu odloči le za zaščitno čelado, ki je odprtega tipa. Omogočati nam mora dobro zračenje, vendar ne na račun varnosti. Pri izbiri čelade naj bomo pozorni v prvi vrsti na to, da se čelada odlično prilega naši glavi, saj nas neprimerna oblika ali velikost le moti, kar posledično vodi v to, da čelada počiva na krmilu, kar izniči njen pomen. Poleg prileganja naši glavi naj nam bo faktor pri izbiri tudi teža, ter seveda cena.

Vsegorsko kolesarjenje (AM)

Vsegorsko kolesarjenje je polno kompromisov med vzponi in spusti, kar se pozna tudi pri izbiri zaščitne opreme. Zaradi bolj divjih poti se moramo odločiti za več zaščite kot pri krosu. Za vsegorski stil kolesarjenja naj v trgovinah poiščemo čelado odprtega tipa, za katero veljajo ista merila pri izbiri kakor pri čelade za kros. Na trgu imamo tudi čelade, ki so namenske za vsegorski stil kolesarjenja, ki imajo nekoliko več zaščite pri zadnjem delu glave. Poleg čelade naj imamo na kolesu tudi rokavice z dolgimi prsti, primerna oblačila (trpežnejši material) in primerno obutev. Ker se z takim kolesom pogosto odpravljamo na daljše poti, ponavadi kupimo tudi kolesarki nahrbtnik. Pri izbiri le tega naj bomo pozorni, da nudi zadostno zaščito hrbtenice.

Enduro in prosti slog (Enduro, FR)

Pri enduru in prostemu slogu (freeride) moramo za razliko od spusta (DH) tudi prikolesariti na vrh spusta. Potrebujemo zaščitno opremo, ki nas bo pri spustu varovala, vendar mora biti dovolj lahka ali prenosljiva, da jo spravimo na vrh spusta. Veliko kolesarjev uporablja navadno, da prikolesari na vrh spusta, nato pa si nadane integrirano čelado, ki jih varuje med spustom. Za prenos druge čelade in ostalih ščitnikov se uporablja kolesarski nahrbtnik, ki ima namenske pasove, ki služijo pritrditvi zaščitne opreme. Poleg čelade se uporabljajo tudi rokavice z dolgimi prsti, primerna oblačila in obutev, ter po želji tudi ščitniki kolen in komolcev. Najboljši ščitniki za zaščito komolcev, kolen in hrbtenice so narejeni iz posebne pene, ki ob udarcu utrdi.

Spust (DH)

Pri spustu je kolesarju pomemben le čas v katerem bo prevozil zahtevno progo. Dosegajo se visoke hitrosti, veliki skoki in zahtevni tereni. Glavni faktor pri izbiri zaščitne opreme je koliko varnosti nam določen kos zaščite ponudi. Uporablja se izključno integrirano (fullface) čelado, ki nam zaščiti celoten obraz. Čelado nosimo v kombinaciji z očali (goggli), ki nas ščitijo pred letečimi kamni in vejami. V zadnjih letih je postal popularen tudi ščitnik za vrat, ki deluje le v kombinaciji z integrirano čelado. Obvezen del zaščite je tudi ščitnik za hrbtenico. Če želimo večjo zaščito trupa lahko kupimo tudi ščitnik, kateri povezuje zaščito za hrbtenico, prsni koš, ramena in komolce. Pri izbiri le tega moramo biti pozorni tudi na to, da je združljiv z ščitnikom za vrat (če ga nosimo). Pri spustu nosimo oblačila, ki so iz debele tkanine, ki nas ščitijo pred padci, seveda pa so obvezen del opreme tudi ojačane rokavice z dolgimi prsti. Uporablja se tudi ščitnike za kolena, ki imajo večinoma tudi ščitnik za golena.

15. januarja, 2020 21:19